All About Health And Wellness Gazette

Zašto biste trebali posjetiti urologa?

Mar 10

Mnoge osobe obraćaju se urologu tek “kada vrag odnese šalu” i kada se nađu pred ozbiljnim zdravstvenim problemima. Naravno, ne moramo niti naglašavati kako ovo nije ispravan način odnošenja prema svojem zdravlju, te kako je potrebno prevencije radi obavljati redovne urološke preglede. Čak i u slučaju kada nemate apsolutno nikakvih zdravstvenih problema, a posebice ukoliko ste muškarac koji je prešao četrdesetu.

Što je urologija?

Urologija je proučavanje urinarnog trakta i muškog reproduktivnog sustava. Urolozi su liječnici koji se specijaliziraju za dijagnosticiranje i liječenje poremećaja mokraćnog sustava i muškog reproduktivnog sustava.

Tko je urolog?

Urolog je liječnik koji je specijaliziran za urinarni trakt i muški reproduktivni sustav. Oni mogu liječiti probleme s mokraćnim mjehurom, infekcije mokraćnog sustava (UTI), rak mokraćnog mjehura i bubrega, začepljenje bubrega i još mnogo toga. Ako imate bilo kakvih problema s mokraćnim sustavom ili reproduktivnim sustavom, najbolje je posjetiti urologa za liječenje. Urologija je vrlo specijalizirano područje medicine, pa neće svi liječnici moći liječiti ove probleme. Obavezno posjetite urologa ako imate bilo kakvih problema!

urolog

Zdravstveni problemi zbog kojih se trebate obratiti urologu?

Ako imate problema s mokraćnim mjehurom, kao što su poteškoće s mokrenjem ili nemogućnost kontrole kada idete, možda ćete morati posjetiti urologa. Urolozi također mogu liječiti infekcije mokraćnog sustava (UTI) i rak mokraćnog mjehura. U nekim slučajevima mogu vam pomoći i ako imate problema s bubrezima ili začepljenje urinarnog trakta. Ako imate bilo koji od ovih problema, važno je potražiti liječničku pomoć što je prije moguće. razgovor s urologom može vam pomoći da krenete na put oporavka.

U urološkim klinikama pacijenti mogu dobiti dijagnozu i liječenje raznih uroloških stanja. Neki uobičajeni poremećaji koje liječe urolozi uključuju:

  • Benigna hiperplazija prostate (BPH)
  • Rak mjehura
  • Kamenje u mjehuru
  • Kronična bolest bubrega
  • Povećana prostata
  • Erektilna disfunkcija
  • Intersticijski cistitis
  • Rak bubrega
  • Zatajenja bubrega
  • Rak prostate
  • Infekcije urinarnog trakta (UTI)

Mnogi urolozi također imaju stručnost u muškoj neplodnosti i seksualnom zdravlju. Ako imate bilo kakvih problema u ovom području, važno je potražiti pomoć od urologa.

Zaključak

Iako mnogi muškarci i danas nevoljko razgovaraju o ovakvoj vrsti zdravstvenog problema, važno je govoriti o ovoj temi. Znate li da se od raka prostate izliječi gotovo 98% muškaraca ukoliko se on otkrije u ranoj fazi, odnosno na vrijeme? Smatramo da je ovo i više nego dovoljan razlog za brigu u vlastitom zdravlju, posebice kada dođete u zrele godine. Vaše zdravlje ja vaš najvažniji alat koji možete imati u životu i iznimno je bitno obavljati redovite preglede kako biste ponajprije bili sigurni da je kompletno vaše zdravstveno stanje uredno, ali jednako tako ukoliko i dođe do bilo kakvih potencijalnih zdravstvenih problema, kako biste ih otkrili i na vrijeme sanirali.

Smatramo kako je ovo puno bitnije od izbjegavanja razgovora o temi. Čak ni ne morate razgovarati o njoj ukoliko vam nije ugodno, ali barem obavite redovan zdravstveni pregled, pogotovo ukoliko imate bilo kakvih poteškoća gdje vam liječnik urolog može pomoći.

Ono što nam je drago da se danas počinje sve više i otvorenije pričati o ovoj temi, što automatski znači da će nam svima postati ugodnije i da se nećemo libiti potražiti pomoć ukoliko nam ona bude potrebna.